83. Når mor eller far er narsissist
I dag dykker vi ned i et fascinerende og komplekst tema som vi har fått mange spørsmål om: narsissisme. Narsissisme er et begrep som brukes mye i dagligtalen, men det kan være uklart hva det egentlig innebærer. I denne episoden vil vi utforske hva narsissisme er, hvordan det manifesterer seg, og hvordan det påvirker både individet og menneskene rundt dem.
Vi starter med å se på myten om Narcissus, en ung mann i gresk mytologi som ble så forelsket i sitt eget speilbilde at han ikke kunne rive seg bort, til slutt døde han av lengsel. Denne myten har gitt navn til narsissisme, en psykologisk tilstand der en person er besatt av seg selv, egen skjønnhet eller talent, og har en dyp mangel på empati for andre.
Mens de fleste av oss kan kjenne igjen narsissistiske trekk hos oss selv eller andre i form av et ønske om ros eller behov for å bli sett, er narsissistisk personlighetsforstyrrelse noe langt mer alvorlig.
Dette er en diagnose som kjennetegnes av overdreven selvopptatthet, et konstant behov for anerkjennelse og bekreftelse, og en mangel på empati for andre. Narsissister har ofte et sterkt behov for kontroll og dominans i sine relasjoner, og deres atferd kan være både manipulerende og utmattende for de rundt dem.
I denne episoden ser vi nærmere på hva som kjennetegner narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Hvordan utvikles slike trekk, og hva ligger til grunn for denne lidelsen? Forskning antyder at narsissistiske trekk kan utvikle seg som en forsvarsmekanisme mot dypere usikkerhet eller traumer, men også gjennom oppdragelse og miljø. For eksempel kan overdreven ros eller kritikk i barndommen skape et forvrengt selvbilde, hvor personen enten føler seg overlegen eller underlegen, men sjelden ser seg selv som likestilt med andre.
Vi tar også en nærmere titt på hvordan det er å leve med en narsissistisk forelder. Dette kan være spesielt utfordrende for barn som vokser opp i et miljø der de hele tiden føler at de må konkurrere om foreldrenes kjærlighet eller oppmerksomhet. Når en forelder prioriterer sine egne behov over barnas, kan dette føre til dype følelsesmessige sår og komplekse relasjonsmønstre.
Mange barn av narsissistiske foreldre vokser opp med lav selvfølelse, en følelse av usikkerhet og en konstant frykt for avvisning eller kritikk.
Episoden gir deg både innsikt og praktiske råd. For de som lever med en narsissist i familien, diskuterer vi strategier for å håndtere manipulerende oppførsel og sette grenser for å beskytte sin egen mentale helse. Vi ser også på hvordan man kan finne støtte og bygge et støttende nettverk rundt seg.
For de som ønsker å forstå fenomenet bedre, forklarer vi hvordan narsissisme kan oppstå, hvordan den påvirker relasjoner, og hvordan man kan gjenkjenne narsissistiske trekk i sitt eget liv eller i samhandling med andre. Vi håper denne episoden gir en dypere forståelse av narsissisme og hjelper deg med å navigere disse komplekse relasjonene med mer klarhet og selvtillit.
Og hvis du vil vite litt mer om hvordan du kan takle en narsisst - kan du du sjekke ut vår podcast episode nr 65. Når du har psykopater og narsissister i nære relasjoner